Noua lege a educatiei

Sindicatul Personalului din Invatamantul Preuniversitar –Valcea

B-dul N. Bălcescu ,nr.30.Rm.Valcea

 

Comunicat de presă

Noua lege a educatiei

Se ştie că un sistem educaţional ,cum este cel din România ,poate să funcţioneze dacă se ghidează după un set de acte legislative bine făcute. Actele normative şi legislative trebuie să fie coerente ,fără să genereze ambiguităţi, contribuind la buna funcţionare a învăţămantului românesc.

In februarie 2011 a intrat în vigoare Legea nr.1 a educaţiei naţionale care ,din păcate ,a fost impusă de guvernul de la vremea respectivă prin ordonanţă de urgenţă .

O lege atât de importantă trebuia supusă  unei reale dezbateri publice şi apoi votată în Parlamentul României. Amintesc faptul că federaţia noastră a criticat dur această lege , în momentul apariţiei,pentru greşelile descoperite în conţinut şi nu numai…

În toamna anului trecut între cele două  feneraţii reprezentative la nivel national şi Guvernul României s-a semnat un Acord cu 17 puncte ,toate foarte importante .

La punctul 2  din Acord se prevede adoptarea,în urma unui dialog social cu organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional,cu atribuţii în domeniul educaţiei,a unei noi Legi a educaţiei naţionale,ale cărei prevederi să confere stabilitate sistemului cel puţin pentru un ciclu de învăţămant  şi în care să fie reglementate drepturile şi obligaţiile salariaţilor din învăţămant.Termen -30 iunie 2015.

Ieri  10 mai  2015,domnul ministru Sorin Câmpeanu,în conferinţa de presă a declarat că până pe data de 1 iunie 2015 vor începe negocierile cu sindicatele pe proiectul unei noi legi în educaţie.Declaraţia vine şi urmare  a discuţiilor avute cu conducerile federaţiilor sindicale din învăţămant .

Sperăm să existe şi voinţă politică pentru ca în Parlamentul României  să treacă această lege cat mai repede.

Nu suntem adepţii intervenţilor prea dese în sistem, prin modificarea legislaţiei în domeniu ,dar nu putem tolera ca o lege proastă să deranjeze atăt pe beneficiarii educaţiei cât şi pe salariaţii din sistem.

Schimbarea legii educatiei este absolut necesară  şi ne dorim  ca acest demers să nu deranjeze sistemul educaţional, care oricum are destule probleme .

11 mai 2015

 

Preşedinte S.P.I.P-Vâlcea,

Vicepresedinte F.S.E.”Spiru Haret “,

Prof.Florin Popa

Spread the love

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Skip to content