Dezbatere publică-noile planuri -cadru pentru invăţământul gimnazial

COMUNICAT DE PRESA –

DEZBATERI PUBLICE PE TEMA NOILOR PLANURI –CADRU PENTRU INVĂŢĂMÂNTUL  GIMNAZIAL

Incepând cu data de luni 11 ianuarie 2016 , odată cu reluarea activității de predare-învățare, în unitățile de învățământ din ţară trebuie să se organizeze și dezbateri publice cu profesorii, dar și cu părinții și elevii pentru a face propuneri pe noile planuri-cadru care stabilesc materiile și numărul de ore pentru învățământul gimnazial.

           Ministerul Edu­ca­­­ției Na­ționale și Cercetării Știin­țifice a lansat în dezbatere publică, pe site, trei variante cu disciplinele și numărul de ore care urmează să fie stabilit la învățământul gimnazial. Consultarea publică trebuie să se realizeze și în școli. Directorii unităților de învățământ au obligația să organizeze dezbateri cu toți beneficiarii noilor planuri-cadru pentru învățământul gimnazial, apelul în acest sens fiind făcut ieri de ministrul educației prin video­con­­ferință cu inspectorii șco­lari generali.

          Prin planu­­rile propuse, limba latină nu va mai fi studiată la gimnaziu, în schimb va fi inclusă informatica, iar în aria Om și Societate, elevii vor avea de studiat următoarele discipline: educație pentru drepturile copilului – la clasa a V-a, educație interculturală – în clasa a VI-a, educație pentru cetățenie democratică – la clasa a VII-a și educație economică – la clasa a VIII-a.
         Cadrele didactice trebuie să-și spună părerea în legătură cu aceste noi planuri. La videoconferinţa pe care inspectorii scolari generali au avut-o cu minsterul, s-a solicitat consultarea atât a  cadrelor didactice cât şi a celorlalți actori din acest domeniu, adică părinți și elevi pentru ca, în final, ținând cont de aceste opinii, să realizăm planuri-cadru care să aibă ca finalitate elevi bine pregătiți.

Modalitatea de organizare a dezbaterilor este stabilită de fiecare director de școală cu învățământ gimnazial.

Propunerile rezultate în urma dezbaterilor se vor trimite la inspectoratele şcolare din tară , până pe 20 ianuarie, iar Ministerul Educației le va centraliza pe 22 ianuarie.

Sperăm ca şi la nivelul judeţului Vâlcea dezbaterile să fie rodnice iar colegii noştri să fie receptivi astfel încât propunerile lor să fie luate în seama de către Ministerul Edu­ca­­­ției Na­ționale și Cercetării Știin­țifice.

8 ianuarie 2016,

Florin Popa, preşedinte S.P.I.P. Vâlcea

Spread the love

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Skip to content