Marți, Aprilie 20, 2021
Sindicatul eşti tu!     Un sindicat este puternic şi eficient atât cât membrii săi îl fac!     Fiecare din noi face sindicatul să fie ceea ce este!

646x404-646x320 (1).png

Zeci de membri ai sindicatelor din sănătate şi învăţământ, dar şi pensionari, au pichetat marţi, 12 ianuarie, Prefectura Vâlcea, nemulţumiţi de deciziile Guvernului. Reprezentanţi ai unor sindicate din învăţământ şi sănătate, precum şi pensionari, s-au adunat în faţa Prefecturii pentru a-şi exprima nemulţumirile privind îngheţarea salariilor şi neaplicarea legislaţiei privind salarizarea şi pensiile – relateaza adevarul.ro.  

Noul an școlar, 2020-2021, se pare că aduce noi modificări în structura sa: se discută când ar fi cel mai bine să înceapă școala și să se reintroducă vacanța dintre semestre. Legat de aceste aspecte, redăm mai jos punctul de vedere al președintelui Sindicatului Personalului din Învățământul Preuniversitar Vâlcea, Florin Popa:
„Analizând în profunzime și discutând cu colegii, constatăm că problema nu e așa simplă. Data de 15 septembrie, ca prima zi de școală, este la noi o tradiție și se potrivea foarte bine pe vremea când aveam structurat anul școlar în trimestre. Vacanța de iarnă era de două săptămâni, cea de primăvară la fel, iar în comunism nu se ținea cont de sărbătorile religioase. Ba chiar în ziua de Paște eram chemați la școală să desfășurăm diferite activități cu elevii pentru ca aceștia să nu meargă la biserică. Colegii cu ceva vechime trebuie să-și amintească… Pe de altă parte, fragmentarea primului semestre creează un disconfort multor elevi – după vacanța de iarnă fie vin relaxați total și este greu să-i readucem în mediu școlar, fie se stresează cu gândul că nu au mediile încheiate și urmează să mai primească o serie de note și după vacanța de iarnă. Dacă începem anul școlar în jurul datei de 1 septembrie, avem problema cu Bac-ul de toamnă și colegii trebuie să vină la școală din concediu cel târziu pe 20 august. Calendarul de mobilitate al personalului didactic este stabilit, iar începerea anului școlar mai devreme ar face imposibilă aplicarea acestuia. Așa că este destul de greu de stabilit cum e mai bine. Rămâne să se decidă și sper să se găsească soluția cea mai bună pentru toți cei implicați în sistemul de educație din România”.

Sursa : Curierul

 

Există primari la nivel de județ pentru care decontarea navetei cadrelor didactice este văzută ca o alegere sau un fel de ruletă. Partea proastă pentru acei edili este aceea că sindicaliștii din învățământ au intentat procese pentru recuperarea banilor pe transport și, până-n prezent, au avut doar câștig de cauză. În Berislăvești, potrivit declarației președintelui Spip Vâlcea, Florin Popa, procesul a fost câștigat pe anul școlar 2016-2017, iar de atunci niciun profesor nu a mai văzut un leu. Și, din această toamnă, se va deschide un nou proces cu autoritățile publice locale din Berislăvești.
În aceeași situație sunt și primăriile din Fărtățești, Cernișoara și Lăcusteni. Potrivit liderului sindicaliștilor din educația vâlceană, la Diculești, spre exemplu, naveta  cadrelor didactice nu a fost niciodată decontată.
În ceea ce privește localitatea Dănicei, din declarația sindicalistului Florin Popa reiese că autoritățile au decis să nu mai deconteze transportul.
Reprezentanții Sindicatului Personalului din Învățământul Preuniversitar Vâlcea sunt deciși să facă-n instanță noi acțiuni, iar de data aceasta vor cere și cheltuieli de judecată, respectiv minim 3.000 lei. Reamintim încă o dată că, pe acest subiect, sindicaliștii nu au pierdut niciun proces.

 

TREBUIE SCHIMBAT SISTEMUL 

In sistemul nostru de invățămant avem, an de an, ca o necesitate ,un grup de activități reunite sub genericul -mobilitatea personalului didactic .Aceste activități presupun mai multe etape incepand cu realizarea la nivel de unitate scolară a proiectului de incadrare cu personal didactic pentru anul scolar următor si fializandu-se in septembrie cu incadrarea personalului necalificat-acolo unde este cazul. Metodologia care facilitează miscarea personalului didactic se aprobă, in lunile noiebrie -decembrie ale fiecărui an, prin ordin de ministru. Contine sute de pagini si se mai adaugă cate ceva in fiecare an. Ca lider de sindicat particip la fiecare etapă, in calitate de observator și constat că acest sistem trebuie schimbat.